Wednesday, February 26, 2020
Home > Berita Unik > Festival pegang Payudara di China

Festival pegang Payudara di China

Festival pegang Payudara di China
      
Saya hanya membaca tentang Festival Menyentuh Payudara. Adakah ia menggelikan bahawa dalam dunia moden kita, khurafat ini masih wujud? Superstition benar-benar mendorong orang ramai untuk melakukan banyak perkara aneh!
 
Bulan ketujuh dalam kalendar lunar Cina, yang dikenali sebagai bulan hantu lapar, bermula pada 31 Julai setiap tahun.
            
Pada bulan hantu lapar, ramai orang Cina  percaya hantu kembali ke alam manusia sebagai pintu gerbang Neraka dibuka sepanjang bulan ini. Walaupun Buddha dan Tao menyediakan persembahan bagi hantu kehilangan tempat tinggal, suku kaum minoriti di China mempunyai sambutan menarik mereka tersendiri.
            
Orang-orang Yi masih bujang di bandar Ejia wilayah Yunnan akan ke jalan-jalan untuk Menyentuh Payudara Festival (Monai Jie) pada 14, 15 dan hari ke-16 bulan julai. Pada hari ini, orang ramai dialu-alukan untuk menyentuh dada wanita tanpa rasa takut menghadapi tuduhan mencabul.
           
 Menyentuh Payudara Festival disambut oleh Yi suku di Negeri Yunnan di China
Lagenda mengatakan bahawa festival itu bermula sekitar Dinasti Sui (AD 581-619) apabila kebanyakan remaja suku Yi yang telah dipaksa ke dalam tentera dan meninggal dunia pada peperangan.
           
Orang-orang yang kemudian dilaksanakan sembahyang untuk memperingati mati, dan ia berlaku bahawa majlis tersebut telah diadakan pada bulan yang ketujuh. Menurut mitos, roh-roh resah orang-orang muda yang telah meninggal dunia sebelum mereka mempunyai peluang untuk menyentuh seorang wanita akan menuntut 10 wanita tulen dan tidak disentuh semasa ini ‘Bulan Hantu Lapar’ untuk menemani mereka di akhirat.
           
Dalam usaha untuk menghalang mereka daripada dipilih, wanita tunggal – yang berumur 15 dan ke atas – kemudian meminta lelaki menyentuh dada mereka, dan adat yang telah lalu dari generasi ke generasi.
           
 
Menyentuh dada saya …. saya tidak mahu pergi ke neraka!
Mungkin kerajaan China harus menggalakkan Festival Menyentuh Payudara. Jika mereka berbuat demikian, saya wont terkejut bahawa bandar Ejia akan sesak dengan pelancong lelaki semasa perayaan ini.
           
Jika anda berhadapan dengan pilihan – disentuh oleh kuasa yang tidak dilihat atau dengan seorang lelaki yang sebenar secara langsung – yang merupakan kurang daripada dua kejahatan untuk anda “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *